20(topp)10

Jag vill nog inte påstå att det har varit ett dåligt filmår, det har dykt upp en hel del bra film nu under 2010, mina 10 favoriter kommer jag nämna nedanför. Hur fungerar listan?
Jag skriver en kort summering om vad jag tyckte om filmen, saknar ni något, fråga på.
Ni kommer att få läsa från tionde plats, ju längre ner i listan ju bättre, men det lär ni förstå.
Jag använder mig endast av filmer som är producerade under 2010 och inte producerade 2009 men haft biopremiär 2010. Ok, då bär vi av.


10. Scott Pilgrim VS. The World



Scott Pilgrim var väll den typ av film jag inte förväntade mig särskillt mycket av, i början tänkte jag medioker serietidnings filmatisering som försöker glänsa mer än vad den gör, men jag hade så fel.
Filmen är absolut orginell på alla hörn och kanter. Skarpt manus och väldigt snygga och färgglada scener som verkligen lyser, nästan så mycket så man nästan får epilepsi. En film jag tror många passar endast för att "ne det är inget för mig". Kanske inte, men jag ser vad som är så häftigt i den och hur dem bär fram det orealistiskt på ett ironiskt sätt. Love it, absolut en tionde plats.


9. Love and Other Drugs



En mycket vacker och fantastisk historia som är fritt filmatisering om drogföretaget Pfizer som bar fram Zoloft och Viagra. Vilket en säljare (Jamie), fantastikt spelad av Jake Gyllenhaal charmerat säljer. Den parkinsonsjuka Maggie (Anne Hathaway) möter den charmerande säljaren. Mycket fantastisk historia och har både humor och drama. En riktigt bra feel-good film som verkligen lyfter året. En film alla kan se och kanske till och med bör se.

8. Robin Hood



När jag först lästa att Ridley Scott skulle göra en Robin Hood film så var det "YA-HOOO", när jag fick höra att det skulle vara en prequel (historien före Sherwood skogen) så var jag smått tveksam men ändå "ya-hoooo", men sedan när jag fick reda på att Russel Crowe skull spela Hood, så var det mer "den gamle?". Ja, vad jag minns så var Robin Hood i 35 års åldern, tänk er då tidigar... Med några skeptiska tankar så bestämde jag mig att jag sätter mig i biografen i vilket fall. Filmen var helt fantastisk. Den hade det jag hade hoppats filmen skulle ha, den hade även det jag aldrig visste att jag ville ha i den. Russel gjorde även sin prestation galant, tänkte alls på att han var gråhårig. Fantastisk historia och spektakulär scenografi. Se den.

7. Shutter Island



Shutter Island, regisserad av storregissören Martin Scorsese är en spännande thriller som har en riktig tvist i slutet. Den har det publiken ber om i en thriller och den innehåller den smått underskattade babyface Leonardo DiCaprio (ja, han är underskattad, han var älskad efter Titanic men hatad tre år senare) som gör en oerhört prestation, som vanligt. Sedan har vi Ben Kinsley (som är med i ALLT nu för tiden) som fängelse direktören som gör ett bra jobb ifrån sig. Manuset är väldigt välskrivet och varenda scen är viktig. Filmen kunde helt enkelt bli kortare. Jag själv har inte läst boken som filmen är baserad på och jag vet inte hur det skulle kunna bli bättre, någon gång, kanske, se filmen.


6. The Social Network



Mark Zuckerberg är utsedd som "Man of the Year" Time Magezine, vilket är en ära. Mark Zuckerberg ändrade en hel datorgeneration (kan jag säga så?) när han skapade den mycket populära sidan facebook, där du kan finna gamla klasskamrater, träffa nya och se vad dina vänner har för sig. Finns inget socialt nätverk i dess like. Sverige har ju alltid haft Lunarstorm och Nattstad, men det är ingenting jämfört med facebook. Jesse Eisenberg som spelart Mark i denna fantastiska film regiserad av David Fincher spelar oerhört bra och har stor chans för en Oscar statyett för sin rollprestation. Även själva filmen är en kritikerfavorit, den har vunnit många priser för bästa film. Mycket bra film som jag tycker alla, även du som inte använder Facebook bör se.


5. Somewhere



Somewhere är en vacker historia som egentligen kommer någonstans men ändå suttit sig stadigt i mitt hjärta som en av favoriterna från 2000-talet. Fantastisk film med fantastiskt foto och fantastiska skådespelare. Absolut ett måste för alla. Det finns en full recension på bloggen (jag vet det verkar latsamt, men jag får leva med det.)


4. Toy Story 3



Toy Story 3 har jag länge väntat in, jag älskar första filmen och den ligger varmt i mitt barnasinne. Nu när Woody och gänget är tillbaka var det ett måste på bio. Jag bänkade mig tillsammans med min systerson, med Toy Story Popcorn i näven med en plast mugg med Toy Story tryck en liten figur på toppen. Både jag och grabben skrattade halvt ihjäl oss och jag grät i slutet. Filmen var oerhört spännande och en riktigt fin uppföljare. Vet inte om detta är den sista, men om det är det så är det ett fantastiskt avslut. Helt klart en av årets bästa filmer och bäst under 2000-talet i animationsväg. Love it.
Toy Story 3 kommer att dyka upp i en Blu-ray recension nästa år, håll utkik.


3. The Book of Eli



Nja, alltså jag vet inte. Många tycks inte gilla den, men jag älskar den.
Den har fantastisk historia och fantastiskt foto. Filmad med en Red kamera, vilket blev en fantastisk visuell syn.
Jag gillar i princip allt i filmen, förrutom att slutet kan kännas smått långdraget. Men Denzel Washington som springer omkring och skjuter folk för att skydda en bok med en fantastisk tvist i slutet. Mycket snygg film som enligt mig behöver all uppmärksamhet, fantastisk film.


2. Kick-Ass



"Nej, inte den överskattade skiten" tänker väll ni flesta nu, men JO, DEN överkattade skiten. Jag struntar i dess överskattning och den klichée fyllda historen, jag älskar den. 11 åringen Hit-Girl sparkar röv, Neo släng dig i väggen och gör rum för den lilla tösen. Sedan så har filmen ett fantastiskt Soundtrack och andra häftiga karaktärer.
Filmen är inte sådär JÄTTEbra, men den har blivit en favorit i samlingen för detta är en film du verkligen kan se om och om igen, den är den perfekta tonårsfilmen och fyller mycket över vad andra serietidningsfilmer inte fyllt i.


1. Inception



Inception har tagit filmteknologin ett steg fram, den är snygg och smart och kommer i en lyxförpackning.
Den kanske är överkattad denna med, ja. Men jag finner att denna inte kränker min intelligens, ja får lov att förstå en films djup och sedan inse hur simpel den är. Medans andra lämnar biografen bara för att dem inte förstår filmen, men gick på den bara för att regissören gjorde dem 2 senaste Batman filmerna. Men denna har väldigt snygga effekter med oerhört bra Soundtrack av Hans Zimmer (har jag för mig) och DiCaprio gör återigen en otroligt bra insats.
Inception kommer att dyka upp som Blu-Ray recension i början av nästa år, håll utkik.


Om ni vill se en topplista på alla filmer jag sett från året som gått så finner ni den här under.
Topp-Botten lista 2010


DVD: The Fly (1958) - USA



The Fly - 20th Century Classics edition.

Förpackning:
Filmen kommer i Slip-case (DVD med extra papphölje) vilket jag tycker oftast är fruktansvärt vackert.
Sedan så finner jag själva fodralet stilren och välbalanserad, utgåvan är brittisk men har svensk text.
Detta är absolut en film jag skulle kunna roffa åt mig för en billig peng (dock inte för 99:- som jag nu fann att den finns på CDON).

Huvudmeny:
När man sätter in DVDn i spelaren ser man en väldigt snygg meny faktiskt. Inte för avancerad gjord, väldigt lagom.
Man väljer mellan Spela film, Språk, Trailer och Kapitel med hjälp av en flug"hand", vilket jag finner ganska coolt.

Handling:
Filmen handlar om en smågalen vetenskapsman som har kommit på hur man förflyttar sig från en plats till en annan genom en genetisk förflyttningsmaskin. Han testar naturligtvis på sig själv, och av misstag så råkar en spyfluga följa med vid överföringen och detta leder till att flugans gener sammanblandas med vetenskapsmannen egna, och sakta börjar han förvandlas till en fluga.

Kommentar:
Det hela börjar med ett mord, där vetenskapsmannens hustru (Kathleen Freeman) plattar till mannen med en tryckpress, men ingen vet varför hon gjorde det, hon bestämde sig för att berätta historien som blir väldigt vilseledande för professorns bror (Vincent Price) och Kommissarien att kunna tro på denna historia. Filmens gång är just hustruns berättelse och man ramlar mer och mer in i historien och dess spänning, den tar sin tid, men det är bara positivt. Man lär känna huvudkaraktären mer och hennes inre. Manuset är väll ingenting man kan göra över en klackspark, men heller inget som man skriver på två månader heller, det är väl mediokert och ingenting orginellt i det, men spänningen ligger som sagt där. Finns dessutom en hel del korta kameraåkningingar, som t.ex första bilden i filmen, RIKTIGT snyggt gjort. Ja skulle väl kunna säga att detta är en film man ska se, men inte ett "du måste få tag på den idag". Helt klart en film som står kvar i hyllan.

Extra:
Det var dock inte mycket extramaterial, men det behövdes inte, jag fick ett gott skratt dock när jag såg Trailern till filmen. Den finner du under. Jag skrattade halvt ihjäl mig när Vincent Price dök upp och säger "I'm Vincent Price", hans överspel är fenomenalt. Efter det älskar jag, när man hör röster och bara en svart ruta med röda linjer som flyger fram och tillbaka, amazing.



Betyg
Film: 3+/5
DVD: 3/5

DVD: Blodsbröder (Sverige)

Att min första DVD-recension visste jag inte skulle bli just Blodsbröder.
Innan vi går in i filmen så kommer här en kort introduktion till just vad jag menar med "DVD Recension".
Jag pratar inte bara om filmen, utan även hur bilden, ljudet och extramaterialet är på DVD-utgåvan.
Om filmen känns lockande, bara genom att titta på fodralet. Hur tänker man egentligen när man inhandlar en DVD?
Priset? Man har sett filmen tidigare? Ett tips? Eller bara en spontan "hmmm denna verkar intressant" inhandling?



Just Blodsbröder fick jag av min kusin, som jag smått avskyr just nu för att fått mig se denna filmen.
Det såkallade omslaget ger inte direkt en tilltalelse (som ni ser på bilden ovan) att vilja se filmen.
Den känns inte välkommande, man kunde kanske använda lite mer färg?
Men jag vet inte, titeln är heller inget man kan kalla för intressant, låter bara korkat.

När man tryckt in DVDskivan i spelaren, hör man denna riktigt löjliga Ken Ring låt som är en hälsning till alla Kens polare/"bröder" på alla fängelser i huvudstaden. Man bemöter även den vanliga snabb inblick i filmen menyn i takt till den dåliga hip hopen.

Ok, filmens handling.

Efter att ha avtjänat ett långt fängelsestraff är Jon fast besluten om att lämna sitt kriminella förflutna bakom sig. Han vill börja plugga och få ett liv utan droger, våld och kriminalitet. Väl ute i friheten blir han snart medveten att även om han avtjänat sitt straff till staten så är det svårt att helt avskriva oskulden till sin omgivning. Av lojlitet till sin yngre bror dras han sakta in i kriminalitetens värld igen samtidigt som han träffar sin stora kärlek Marlena.


Jag skriver bara vad det står på baksidan av DVDn och jag säger bara bullshit. Det säger absolut ingenting om filmen.
Visst, Jon (spelad av Liam Norberg) har precis "muckat" från kåken. Han flyttar in hos sina föräldrar som han kallar vid förnamn. Blir utkastad och hemlös. Hans bror försöker dra med honom på en konstkupp där han ska sno en tavla åt någon rik gubbe. Men jag förstår verkligen inte filmen, den lämnar oerhört mycket frågor och är väldigt ofta osammanhängande. Varför sker saker när det sker? Varför reagerar karaktärerna på det sättet dem gör?
Är det bara skådespelarna som inte orkar spela bra nog för att få fram de känslor som behövs?
Manuset är väll det som är sämst med filmen, visserligen så fanns det en hel del filmer där vitbalansen ej var inställd och musiken var fruktanvärd verkligen, men manuset, jisses vilken rapakalja som skrivits.
Detta är absolut ingenting man alls bör se, sedan att ha Ken Ring i egen hög person som skådespelare i filmen gör det inte direkt bättre.

Extramaterialet var ingenting att hänga i julgranen direkt, det var bara rent ut sagt skit. Bakom kulisserna där den inkompententa regissören talar om filmen, han ser inte lite hög ut om man säger så. Sedan "en häktiskt dag på inspelningen" var väll bara kul när Torsten Flinck började att bråka med en toalettbesökare på ett fik (ej uppsatt)

Bild och ljud var som vanlig standard svensk produktion.
Jag kommer själv att försöka bli av med denna på DVD (någon intresserad?)

Betyg
Film: Kalkon (dvs. lägre än -1/5)
DVD: 1/5

Julklapparna/Mellandagsrean...

...i DVD-väg, har fått fantastiska julklappar i mer målarväg, men här är väll det jag fått/köpt som jag ska kolla igenom. DVD recensioner kommer när man sett dem.


Julkalendern 2010 - Lucka 24

Oj, nu är dagen här, julafton. måste säga det att SVT 1, 13:05 visar dem filmen "Trolltyg i tomteskogen", min recension finner ni i länken i slutet utav inlägget.
Men jag vill hälsa er alla God Jul och en riktigt trevlig dag/kväll/helg. Jag kommer tillbaka redan på Söndag eller Måndag. Ses då, och hoppas ni kikar in, här öppnas nu sista luckan....

Die Hard (1988)


Postern hänger så vackert på väggen här hemma.

Die Hard är min personliga favorit film, den ger actionfilmen en stämpel i mitt hjärta.
Jag vill väll egentligen inte påstå att 80-talets actionfilmer var bättre, för allvarligt talat så var dem inte det då, men just Die Hard som verkligen lyfte upp gisslandrama med en antihjälte som gör allt för att själv överleva, med en ren tur, ett maskingevär och nävarna lyckas han rejält. Den ensamma snuten från New York är i Los Angeles för att hälsa på sin exfru och barn över julen, han ska möta upp frun i skyskrapan Nakatomi Plaza där det är julfest. Större fest blir det när 12 "terrorister" (egentligen tjuvar/rånare) tar alla festdeltagare som gisslan, men missar polisen John McClane (Bruce Willis) blir det krig.

Springande barfotandes på glassplitter, svajande från skyskrapa med brandslang, punch-liners och riktigt elak bov ger en riktig spännande och komisk actionfilm. Den har humor, drama, spänning, karaktär, orginalitet och en riktigt bra Willis. Varför är den en favorit? Jag vet ärligt talat inte, det är något med filmen som gör mig hel när jag tittar på den, den har verkligen funnits sedan barnsben och har sedan dess alltid stått i hyllan, från VHS till nu Blu-Ray/DVD. Något som jag ser om och om igen (har till och med en action figur). Men jag tror, om du inte sett filmen, att du lär älska dess actionsekvenser, så nostalgiskt, så klassiskt och så före sin tid. Inget idag kan mäta upp till denna actionklassiker. Nu känns det så jag bara börjar svamla här... Se den, vilket jag redan tror ni gjort, se den då igen.

Film: 5/5
Jul: 3/5

Julkalendern 2010 - Lucka 23

Imorgon gäller det, imorgon är det julafton och då samlar man familj och kanske vänner för en trevlig dag med ätning, prat, ätning, julklappsöppning, ätning. Vad gör man mer än det?
Jag vet inte om vi har några jultraditioner... Jag tror faktiskt inte det, inte vad jag kan komma på.
Vi kollar inte Kalle Anka varje år, vi gör ingenting särskillt varken utomhus eller inomhus, vi sitter och umgås.
Jag har väll lär mig under min uppväxt att vara mer spontan än struktuerad, ni kanske märkt att varje recension, inlägg i bloggen sätt olika ut? Jag följer aldrig planer och jag pekar inte ut för att planera. Spontanitet, det är väll mitt förnamn, vad gör ni på julen?
Har ni någon tradion...
Men innan ni svarar så kommer här Lucka 23.

Surviving Chrisrmas (2004)



I Surviving Christmas möter vi Drew, en man i 30 års åldern som är väldigt rik, vilket också oftast följer (i film) ensmahet. Men Drew vill inte vara ensam under julen, han åker iväg för att köpa in sig hos en familj, som ska kalla honom för son och vara som en riktig familj med jultraditioner för 250.000 dollar.

Jag själv tycker att historien låter som en helt okej film och att det finns en hel del potential.
Men det känns väll lite för taskigt snålt på manus och skådespelet är heller inget att hurra över, har aldrig varit något förtjust i Ben Affleck, han har ett ansikte man vill slå till. Filmen känns lite som en 90-tals film trots skapad under 2000-talet, den ger något igenkännande från komedier från 90-talet. Den är smått slarvig gjord och inte alls strukturerad på ett njutbart sätt. Ingenting som jag skulle kunna föredra som underhållning, men vad är det då? Jag vet faktiskt inte, någonting man kanske njuter av för stunden.
Kan ses, men inget måste.

Film: 2/5
Jul: -2/5

Jul, snart över.

Börjar se tomt ut på julfilmsfronten (som tur är så e det bara 2 dagar kvar) och jag kommer ta en riktig fundering på vad jag ska skriva om härnäst.
Vad tycker ni? Funderar lite på topp 10 2010, gillar dock inte att nämna den eftersom det känns orättvist när jag ännu inte sett Black Swan. Jag känner mig smått obstinat till just det, faktiskt.
Help me, should I or should I not.

Julkalendern 2010 - Lucka 22

Deck The Halls (2006)



Denna julfilm är den typ av film som man varken ser eller hör mycket av, men det är en positiv sak, men ändå lite sådär små chockerande eftersom Danny DeVito (Get Shorty), Matthew Broderick (Ferris Bueller's Day Off) och Kristin Davis (Sex and the City) deltar i filmen. Men filmen var nominerad för "Worst Excuse for family entertainment" på Razzie galan, vilket inte direkt är någonting att lägga i CVt. Jag kan nog stämma med en hel del, den är inte rolig och det fattades någonting, det känns viktigt men jag kan inte sätta fingret på vad... JA, just det, den röda tråden som ska sammanbinda hela historien så att allt inte bara ballar ut, vilket det gjorde, flera gånger om.
Jag vill inte kalla filmen för ojämn, bara ytterst dålig. Sedan att den tekniskt är helt okej gör ju tyvärr inte filmen bättre.
Men min största fråga under filmen var väll mer eller mindre, "VAD ÄR DETTA?" medans den andra var "Vad handlar denna filmen om?". Danny Devitos karaktär heter Buddy, är inte det ett hundnamn?

Buddy är den nyinflyttade i stan, han är en grym biljförsäljare men ser inte att han lyckats mycket med sitt liv.
Steve Finch (Broderick) vill ha en så traditionell jul som möjligt, allt ska vara perfekt och ingen dag får förspillas.
Buddy bor mittemot Steve och Steve gillar inte Buddys nya hobby, att försöka få sitt hus synlig från rymden genom att använda sig utav ljusdekoration runt huset med musik som till slut får hela stan att komma förbi för att se denna fantastiska balysning. Steve gör allt för att Buddy ska släcka ner och Buddy gör allt för att göra narr av Steve.

Det är vad jag kommit fram till. Det som stör mig mest med filmen är väll det att allting går väldigt fort, känns som att filmen är sönderklippt och det är mycket historia som fattas. Eller så var filmen ämnad som kortfilm men "författarna" kom på lite scener under filmningen. För det är som jag sa, finns ingen röd tråd i filmen, man får reda på nya saker hela tiden om karaktären. Lite för mycket för att vara en familjefilm.

Film: 1/5
Jul: 1/5

Julkalendern 2010 - Lucka 21

Jingle all the way (1996)



Arnold Schwarzenegger, Komedi, allt man behöver är ett namn + en genre så kan man redan lista ut hur dålig en film kan bli/vara. Schwarzenegger har aldrig, då menar jag ALDRIG gjort någon bra rollprestation "-Nu tror jag du glömmer Terminator", att spela en robot som säger 100 ord stelt och fruset i en film på 2 timmar är väll ingening jag skulle kunna tänka mig räkna som agerande, det enda som krävdes var väll mer eller mindre en väldigt muskulös man med kantiga strukturer i ansiktet, haka och så vidare. The Terminator (jag personligen föredrar första filmen framför andra) är inte bra i Arnolds förtjänst, historien som bygger på allt och regin är ganska så fantastisk för att vara en B-film.
Men fram till nu har mr Guvernör av Kalifornien misshandlat de filmer han deltar i, han har misshandlat ordet agera.
Jingle all the way (Klappjakten) är så fånig så att jag faktiskt ångrade mig att jag sett filmen ytterligare en gång, den har fått mig att må illa och ännu mindre avstå från mannen med efternamnet som ger 5000 poäng i Alfapet. HAN ÄR VÄRDELÖS, till och med Steven Seagal har fötterna nämare en Oscar statyett.
Filmen är så klichéfylld och otroligt löjlig. Visserligen så är det en julkomedi för de yngre och kanske är orättvist att kritisera filmen på detta vis, men jag såg filmen när den precis dykt upp och ogillade den redan då.

Arnold spelar pappa Howie som inte är delaktig i familjens aktviteter, han inser detta och får höra från sin son att mest av allt så önskas det en Turbo Man-action figur i julklapp, detta är enda sätt för pappa Howie att bevisa att han är en bra far. Och filmen sätter igång.

Det finns nog ingenting att gilla med filmen, supande ren, galen polis, bomb i paket, hånskratt och några koppar kaffe, filmen är kort sagt v'rdelös och finner inte någon anledning till att du ska se den.

Film: 1/5
Jul: 2/5

Julkalendern 2010 - Lucka 20

Four Christmases (2008)



Ännu en julfilm med mr Vaughn, denna gång i ultrarapid käft. Prat, prat, prat, prat, prat, han stänger aldrig munnen.
Han säger ingenting vettigt eller någonting som får en att förstå någon vink av det hela. Men på något sätt så är det något slags orginellt agerande, han har den fasta blicken och han är en oerhört bra skådespelare, men hans karaktär i denna är ganska platt. Detsamma gäller den vackra Reese Witherspoon som senast gjorde en oerhört bra prestation som June Carter i Walk the Line. Men hennes karaktär är väldigt platt, trots en grymt bra aktris bakom, men gissar väll på att ingen skulle klara det bättre än henne, för att vara helt ärlig.

Filmen handlar om ett par som har en rätt så späckad relation och de båda avskyr sina familjer, dem lurar föräldrarna att dem inte kan komma hem till jul på grund av arbete. Men problemet finns inte, det är mer en trip till ett varmt ställe som är inplanerad, men flygen blir inställda och ett TV-team gör en spontan/överraskande intervju med paret, föräldrarna ser detta på TV och nya planeringar får göras. 4 jular, 2 dagar Let's go.

Filmen har väll en hel del ljusa komiska punkter/sekvenser, men den har ändå den tama historien och storyn, men man ska väll inte förvänta sig för mycket för en jul/komedi? Eller?
Man bör inte känna något tvång att se filmen, inte alls, men om ni vill ha en trevlig kväll så sure, go for it.

Film: 3/5
Jul: 2/5

Julkalendern 2010 - Lucka 19

Trading Places (1983)



Riktig klassiker med Eddie Murphy och Dan Aykroyd av John Landis. Filmen ger väldigt storslagna skratt och den ger även en hel del positiva vibbar av 80-tal rakt igenom. Detta var under den tiden då Eddie Murphy deltog i bra filmer, idag är det bara barnsliga komedier som är riktigt intetsägande.

Trading Places eller Ombytta Roller som den heter på svenska handlar om ett vad, 2 Wall street kungar bestämmer sig att slå vad med 1 dollar som insats att en uteliggare/tiggare (Eddie Murphy) skulle kunna ta en av deras allra bästa anställdas (Dan Aykroyd) plats. Murphy blir helt plötsligt stenrik och får en lyxvåning och har ett eget kontor, skapar kontakter och gör jobbet oerhört bra. Aykroyd förstår vad som händer, han har fått sparken, utkickad från sin lägenhet och är luspank. Dem byter liv, men dem inser att allt är ett vad och det är dags att ge igen.

Filmen är väldigt underhållande och har ett simpelt men hysteriskt bra manus. Skådespelarna gör alla ett oerhört bra jobb och filmen är minst sagt väldigt händelse rik. Musiken är väll det som inte gör filmen särskillt speciell. Sedan är det väll inte en film man toppälskar heller på grund av dess story. Men som sagt så är filmen rolig och saktar aldrig ner, den är ett knivskarpt måste för er som gillar 80-tals film. Dock inte särkillt julkänsla i den.

Film: 4/5
Jul: -2/5

Julkalendern 2010 - Lucka 18

It's a Wonderful Life (1946)



Frank Capra gav USA den filmen som visas varje år på julafton (Christmas evening) på TV.
Den filmen som amerikanerna först tänker på när man säger Christmas Movie, men det är väll inte så konstigt.
Filmen är riktigt bra och har en hel del eftersträvare. Kortfattat om historien:

George Bailey har alltid försökt göra det rätta men tror nu han att han misslyckats och försöker därför ta sitt liv. Gud skickar då en ängel till jorden för att övertyga Bailey om att han trots allt har mycket att leva för.

Filmen är egentligen som en liten "remake" till boken En julsaga, skriven av Charles Dickens.
Som handlar om Ebinezer Scrooge som möter spöken från förr, nutid och framtiden. På denna historien finns det massvis av olika historier och varierande teman och genrer.  Just Capras version är inte på pricken lik, men den har dem basgrunder som är tillräckliga för mig att påstå att den It's a Wonderful Life är en tappning av Dickens succeroman.

Men filmen är som sagt oerhört bra, den är även engagerad och enkelspårad, inte komplicerad alls, vilket är en fördel för de som inte tål svart/vita filmer, vilket detta är. Detta är väll den enda filmen jag inte tycker James Stewart är stel och tråkig (fast han var ju faktiskt riktigt bra i Min vän Harvey också).  Klippningen är nog det som är bäst med filmen, fantastiska klipp mellan scenerna, ingenting som ögat stör sig på. Fotot är också en självklar vinnare.

Film: 4/5
Jul: 4/5



Julkalendern 2010 - Lucka 17

Tomten är far till alla barnen (1999)



En svensk klassiker och en av de få svenska julfilmer som har nämnts i folkmun, kommer inte på så mycket mer än just Tomten är far till alla barnen och Sällskapsresan.
Vi har ju en hel del berömda kortfilmer, men i långfilmsperspektiv så är det dessa två (rätta mig om jag har fel).
Filmen har så oerhört många och bra one-liners och nästintill alla i filmen spelar oerhört bra och det hade inte alls förvånat mig om det mesta är självförvållat eller improvisation som det heter på ren tyska.
Detta är en film jag faktiskt sett varje år i en sisådär 8 år och lär fortsätta eftersom den har citat som jag aldrig någonsin lär släppa. Visserligen så är varenda man värsta mansgrisen som säger vad han vill, är svag men försöker visa att han bestämmer, misstänksamhet, basta och mycket snaps.
Jag tror inte på den människan som säger att dem inte känner igen sig i någon av karaktärerna, tror heller inte på den människan som tycker att filmen varken är rolig eller underhållande, för att det är den, på en mycket hög nivå dessutom. Peter Haber spöar upp tomten, hur kul är inte bara det på en skala liksom?

Hela stora "familjen" samlas på julafton för att fira ihop för barnens skull...

Jag kan nog inte med att ge annat än god kritik till denna fantastiska underbara film.
Såg även att du kan kika igenom hela filmen på Youtube.

Film: 3+/5
Jul: 4/5

Julkalendern 2010 - Lucka 16

Nightmare Before Christmas (1993)



Nej, det är INTE Tim Burton som regisserat denna fantastiska Stop-motion film. Han har "bara" producerat och skapat och byggt lite. Nu har vi det klart för oss.
Detta är den typ av klassiker som alla inte sett men känner till, alla vet vem Jack Skeleton är och hur han ser ut, de flesta har säkert korta klipp dem sett lite här och var i skallen som man kan rulla upp när man hör titeln.
Men det är inte så konstigt, den är väldigt vacker och välbyggd, sångerna fastnar i skallen och karaktärerna (ja, jag märker att jag använder detta ordet ofta) är väldigt underhållande och ganska så orginella, smått stereotypiska, men orginella, låter konstigt, jag vet.
Denna fantastiska sagovärld är för mig ett måste att se under juletider, den har väll lite av samma grund som Grinchen, att en "utomstående" försöker stjäla julen.

Filmen är ganska så beroendeframkallande, man vill inte att filmen ska ta slut, så man väljer att se om den flera gånger om. Allting är väll bra med den i stort sett, men den känns som sagt för kort ,och det är väll det som är det negativa. Men musiken, röstskådepslarna, klippningen, modellerna, ja allt är riktigt bra och jag kan nog hylla denna film till topp. Se den.

Film: 4/5
Jul:
3+/5

Julkalendern 2010 - Lucka 15

Love Actually (2003)



Jag vet faktiskt inte hur jag ska börja, vilket jag tror att Richard Curtis tänkte när han satte sig för att skriva manuskriptet. Epilogen kändes väll sådär i början, fram till slutet då jag förstod att epilogen var väldigt smart.
Sedan har vi det som kommer efter epilogen, 8 olika "historier" och många karaktärer/biroller.
Detta var ingenting som förvirrade på grund av dess tempo och dess genuina klippning, även alla karaktärer är någonting som man vill följa och brydde sig om. Jag tror inte jag hittade någon favorit historia, alla var lite av en favorit. Skådespelarna gjorde alla ett riktigt bra jobb, och det är sällan jag tycker att Hugh Grant gör bra ifrån sig men det gjorde han här.
Jag kan nog lugnt säga att jag förstår varför filmen är så älskad som den är och vad det är som gör den så speciell. Charmerande karaktärer, varenda scen känns närvarande, personkemin mellan alla skådespelare är nästan vackert att se och inte minst sagt det fina slutet som styrker (som sagt) epilogen.

Men det finns lite negativ kritik också.
I filmen under Kiera Knightleys historia sägs "This is the worst DJ in the world", jag kan nog konstatera att hela filmen hade så oerhört dålig och enformig musik så man ville kräkas. "All I want for Christmas" var dock det enda som kändes passade in någonstans, men Didos "Here with me" dyker inte alls upp på en passande plats (bra låt men fel val i filmen). Sedan var det väldigt mycket samma musik, hade velat höra mer ett original Score, men det gör man så sällan ändå i denna typ av romantisk drama. Men filmen är bra, det är den helt klart.
Ett mycket stjärnspäckat esembel där till och med Alan Rickman har en större roll.

Film: 3+/5
Jul: 2/5

Julkalendern 2010 - Lucka 14

Christmas Vacation (1989)



Nej, nej och åter nej. Att denna har fått sådan god kritik som en klassiker bland julfilmer är för mig ett stort mysterium.
Jag log inte ens åt en enda scen, kanske bara är jag som är trött på alla dessa misslyckade komedier där en äldre herre råkar ut för deverse spontana saker. Chevy Chase har heller direkt aldrig varit en favorit i genren, han är för mig en fis i motvind. "Christmas Vacation" eller "Ett päron till farsa firar jul" är ett fel i sig.
Dels att humorn är som en pastabränd kastrull, den är inte rolig och det blir svårt att borsta bort.
Det finns väll egentligen inte mycket mer att säga om denna egentligen.

Filmen handlar om en julafton där släkt och vänner samlas och allting går fel.
Känner ni igen det? Finns ju tusentals filmer i samma tema som inte nått fram till publiken, ingenting jag tänker ställa i DVD-hyllan eller se om, någonsin. Har du sett filmen? Gillar du den?

Film: -2/5
Jul: -2/5

Julkalendern 2010 - Lucka 13

Fred Claus (2007)



Vince Vaughn är känd som väldigt sprallig utav sig och det kan vara både positivt och negativt.
Det kan bli alldeles för mycket och enformigt, men i Fred Claus, där han spelar jultomtens bror från storstaden New York, har han coolat ner. Självaste jultomten spelas av Paul Giamatti riktigt bra och väldigt på en professionell nivå. Vill nästan påstå att han har varit den bästa tomten hittills. En mycket underhållande film som väcker många skratt och kan göra din gråa dag till blå.

Fred Claus har levt nästan hela sitt liv i sin lillebrors enorma skugga. Fred har försökt, men aldrig lyckats, leva upp till den yngre Nicholas som alltid varit perfekt. Som väntat växte Nicholas upp till att bli givmildheten själv. Fred, å andra sidan, gick åt motsatt håll och blev en riktig tjuv. Nu har Freds smutsiga affärer till slut försatt honom i fängelse. Trots fru Claus protester, löser Nicholas ut honom mot borgen, men på ett villkor: att han följer med till Nordpolen och betalar tillbaka sin skuld genom att arbeta i leksaksfabriken. Problemet är bara att Fred inte direkt har några likheter med tomtenissarna och Fred lyckas till slut stjäla självaste julen. Det kommer att kräva en ordentlig kraftansträngning för att ställa allt tillrätta.

Jag kan garantera att hela filmen kommer gilla denna, den har lite av varje.
Skådespelarna gör gott ifrån sig, manuset har en hel hög med roligheter och atmosfären är väldigt tomtens verkstad.
Den är varm och mysig och lite av en komedifavorit, generellt. Inte mycket bra komedier som släppts dem senaste 5 åren, men denna är definitvt en av dem man kan se en extra gång.

Film: 3/5
Jul: 3/5

Julkalendern 2010 - Lucka 12

Bad Santa (2003)



Bad Santa är en den typen av julfilm som inte alls smälter in bland alla andra.
Filmen handlar om 2 skurkar som anställs, varje år på olika varuhus där dem hyr ut sig själva som tomte och nisse.
Det är runt jul alla shoppare storhandlar inför julklappsutdelningen och stora vinstsumman ligger i kassaskåpet.
Billy Bob Thornton spelar Willie, en alkoholist, sexmissbrukare och en mycket ensam människa som har sina framtidsdrömmar att öppna en strandbar på någon tropisk strand.
Men denna julen blir inte som tänkt, Willie hittar sig själv i en utstött liten pojke som träffar på tomten/Willie på varuhuset. Willie utnyttjar först pojken för att hitta ett hem, där pojken bor hemma ensam hos sin sinila farmor.
Willie vill lära pojken att slåss och att acceptera sig själv, dem skapar denna fader-son relation.

Jag finner filmen väldigt underhållande rakt igenom och karaktärerna är alla helt underbara.
Manuset är inte det djupaste utan väldigt ytligt, men ger ändå den underhållningsvärde en komedi ska ha.
Rent tekniskt sätt så är den lik de flesta filmer och ingenting som sticker ut någonstans, men det som verkligen gör filmen är just Billy Bob Thornton som spelar oerhört bra och trovärdigt.
Förutsägbar, men vad gör det om man har väldigt kul under filmens rullning.
En film jag absolut kan se om och få alla att se, ingenting som får missas om man vill ha ett gott skratt.

Film: 3/5
Jul: 2/5

Julkalendern 2010 - Lucka 11

The Chronicles of Narnia: The Lion, The Witch and The Wardrobe (2005)



Narnia hade innan 2003 varit en av de mest längtade filmatisering från bok någonsin, personligen.
Men jag minns när jag läste att den var inplanerad att vara klar 2004 blev jag verkligen peppad.
Jag gillade boken riktigt mycket när jag var yngre och är väll en av de få ungdomsböcker jag faktiskt läste igenom när jag var yngre. Dem timmarna jag satt på biblioteket, vilket faktiskt var en hel del, så satt jag och läste. Just första boken tror jag att jag läste 3-4 gånger och verkligen älskad det.
Men, men, filmen sköts upp och jag tog för givet att den inte skulle komma alls.
Men december 2005 dök den upp på biograferna, jag blev riktigt nöjd med att jag slapp vänta så mycket längre på en filmatisering till boken, och familjen bestämde tid med en annan för biovisningen. Jag gillade verkligen filmen just då och älskade allt med den att göra.

Idag så tycker jag att den är mysig och har de kvalifikationer en bra film ska ha, stämning, musik, skådespel, manus och regi. Historien är som den ska vara och detta är absolut en familj kan sätta sig och njuta av tillsammans.
Helt klart ett måste för alla fantasyälskare.

Bildmässigt så är den lika magisk som historien, kulisserna och kläderna är vackra och ljuset är magnifikt, mycket bra.

Betyg: 3+/5
Jul: 3/5

Julkalendern 2010 - Lucka 10

Home Alone (1990)



Ensam Hemma som den heter här i Sverige är en av de största familjefilmerna någonsin, speciellt nu under jultider.
Den lilla Kevin som blir ensam i huset för att resterande i familjen åkt på semester till Paris får besök av inbrottstjuvar.
Kevin gör allt för att hålla dem utanför, han i stort sett leker med dem.
Men han inser själv hur ensamt det verkligen är att vara ensam under julafton, den familj han en gång hatat blir en stor saknad. Medans familjen i Paris blir nervösa när dem upptäckt att lilla Kevin inte är med på planet så försöker den kärleksfulla modern, desperat att komma hem. Men flygen är antingen fulla eller försenade.
Kevin får klara sig själv under julafton.

Detta är nostalgi för mig, en film jag växte upp med som jag varje år sett på TV.
Varje år runt jul så har de 2 första filmerna visats och det har alltid varit lite av en högtid för mig.
Denna gången såg jag den innan TV-visningen med min kusin och hennes sambo.
22 års ålder och jag älskar den lika mycket som när jag var 12, humorn, kreativitetern, fällorna, bovarna, allt är faktiskt bra i denna John Hughes film.
Om jag hade sett den för första gången idag, då vet jag faktiskt inte vad jag skulle tycka, jag hade nog klagat mest på det ganska tomma manuset som lever upp för dess humor och karaktärer. Men annars så har den fantastisk musik både Original score och Soundtracket är fenomenala.
Ett måste för dig som inte sett (vilket jag tvivlar på)

Betyg: 4/5
Jul: 4/5

Julkalendern 2010 - Lucka 9

Edward Scissorhands (1990)



Edward Scissorhands är en film som alla lär ha sett eller åtminstonde hört talats om vid det här laget.
(Om inte så lär ni gjort det vid det här laget).
En magisk resa i filmvärlden, så är det oftast när Tim Burton håller i regin, kulisserna är som vanligt spektakulära och musiken av Danny Elfman är fantastisk. Johnny Depp som spelar den organiska korrekta roboten är grym, vilket han brukar vara. Eller, organisk korrekt kanske är att ljuga, han har ju fortfarande saxar och knivar istället för händer. Edward passar inte in i den lilla färgglada byn, som han blev ditdragen av dörrförsäljerskan Peg från det stora svarta slottet på byns mörka och högsta mörka kullen,
Han blir utnyttjad och sedan smutskastad när dem tröttnat.

Som sagt så filmen mycket vacker, fotot är spektakulärt vackert och manuset är magiskt.
Skådespelarna är fenomenala och kemin mellan Johnny Depp och Winona Ryder är fantastisk.
Om du ännu inte sett denna fantastiska film så bör du direkt hyra/köpa den och putta in den i spelaren fort som möjlig, ni lär inte besvikna.

Betyg: 4/5
Jul: 4/5


Julkalendern 2010 - Lucka 8

Känner att jag måste påpeka att 30 år sedan, 8 December sköts en av vår största musiker till döds i New York.
John Lennons musik lär alltid finnas i mina öron och i mitt hjärta.
Vila i frid.

Nu till lucka 8

The Polarexpress (2004)


Detta lär bli en kortartade recension eftersom jag inte var stormförtjust i filmen.
Polarexpressen var absolut ingenting jag hade förväntat mig från den kära regissören Robert Zemeckis.
Filmen trodde jag skulle vara någonting storslaget med ett äventyr som får en att stirra in i TV-skärmen, men det var det inte, inte ens i närheten. Musiken hade man hört tidigare, bland annat i Edward Scissorhands och animationen var inte Pixar direkt. Mer Rockstar, då menar jag spelproduktionsbolaget, Ja, filmen såg ut som ett TV-spel, ni vet dem där mellanfilmerna som binder ihop historien. Man skulle absolut kunna arbeta mer på rörelserna och ljuset. Det enda som såg ganska så spektakulärt ut var väll när tåget först anlände.
Manuset kändes väldigt klichéfyllt, eller det kanske bara är jag efter att sett 8 filmer om julafton i raden, detta är absolut ingenting som sticker ut, varken i dess genre eller animationen, vilket jag tycker är synd eftersom det att historien är bra, men det gjordes inte på rätt sätt.

En pojke tror inte på jultomten så han får åka med Polarexpressen för att få träffa honom och finna sin egen tro.

Man kan verkligen tämja ut historien långt och brett och göra något bra utav det.

Betyg: 2/5
Jul: 3/5

Julkalendern 2010 - Lucka 7

How the Grinch Stole Christmas (2000)



Jag har nu kommit fram till vad Grinchen egentligen handlar om, vad Dr. Seuss ville säga med boken.
Total nonsens, visst så är då baktanken att du ska vara accepterad under juletid vem du än är och oavsett vad så ska alla få en andra chans. Men jag tycker att dem slarvar bort budskapet helt och hållet under resten av historien.
Grinchen är ju trots allt riktigt elak genom hela filmen, personerna i byn uppskattar inte julen på det sättet som den ska göras. Det finns till och med regler som säger att man inte ens får nämna Grinchen under juletid.
Men jag förstår inte poängen med hela denna långa historien, som man kunde göra bättre på 5 minuter.
Så oerhört mycket onödigheter och så mycket tagningar i filmen som inte behövs.
Jag har aldrig underskattat Ron Howard, mannen bakom "Cinderella man" och "A Beautiful mind" men här tar han åt sig den DR. Seuss sagan som är ganska omöjlig att få rätt till i långfilmsformat.

Jag finner det mesta i filmen ganska oacceptabelt, de enformiga karaktärerna, den trasiga historian som känns för lång och det där klichéefyllda manuset. Själv så föredrar jag den animerade kortfilmen på 26 minuter som berättar historien på ett mycket bättre och mer rappare sätt.
Den har elegans och stil. Se den, om ni kan få tag på den, denna är inte mycket att hänga i julgranen, tror att jag ångrar ganska mycket att jag ens såg om den och tog med den i julkalendern.

Betyg: 2/5
Jul:
2+/5

Julkalendern 2010 - Lucka 6

Nu är det flera cm snö liggandes på marken, vissa är vildigt glada över det, andra inte.
Men varför skulle man inte gilla snö? Det är vackert, mysigt och helt underbart kul.
Själv så hade jag snöbollskrig och åkte pulka igår vilket var en toppen dag. Ungar/barn ser ju verkligen ut att ha kul när det är jul. Den tiden på året man faktiskt får slänga sig på marken utan att få stora gräsfläckar, den tiden på året då barnen vet att dem har ett varmt hem att komma hem till när dem lekt klart. Det känns tryggt för barn.
Hoppas ni sitter och värmer er med en kopp varm choklad och öppnar lucka 6 med mig.

Santa Claus (1994)



Tim Allen spelar tomten, en förebild för julen och den viktigaste personen bland barnen.
Han kommer med alla leksaker och ger dem drömmar och tro att han fortfarande existerar.
Filmen är både underhållande för hela filmen och riktigt mysig, mycket ljus och glada färger.
Filmen har både positiva och negativa sidor, det negativa är just manuset som känns lite väl ofärdigt. Vissa scener kändes kundes klippas bort eller kortas ner.
Men den har många goda sidor, man släpp lära sig känna karaktärerna på djupet, dem var väldigt ytliga vilket är lätt att smälta in sig i när man ser en komedi (mycket vanligt i genren dock) inte alltid dem lyckas med det bra.
Historien är ganska så fantastisk faktiskt, mycket vacker och välberättad.

Scott (Tim Allen) har sin son över julafton, han har skilt sig från sin fru som hittat en ny.
Scott försöker övertala sin son att jultomten finns på riktigt och att julen är en trevlig helg, men råkar bränna vid kalkonen. Så dem får åka till någon sjabbig vägkrog som har slut på alla godsaker, så julafton var i princip förstörd. Men natten till juldagen hör sonen något ljud från taket. Han springer genast livrädd till pappa och väcker honom. Scott går ut på trädgården för att ta sig en titt upp på taket, där står han, jultomten, Scott skrämmer honom så tomten faller ner från taket. Scott blir nu tvungen att ta på sig tomtekläderna för att göra det resterande jobbet, men det han inte räknat med är att han nu, för alltid måste vara tomten, varje jul. Vit skägg växer på en dag och han blir tjock under samma tid.

Jag gillar filmen, faktiskt. Jag hade mer eller mindre räknat med något ordinärt och något av den sämre sorten, men denna känns väldigt klassisk av sig. Magisk och väldigt underhållande som sagt.
Mycket bra film att se på julafton eller dagen innan eller efter.

Betyg:
3/5
Jul: 4/5

Julkalendern 2010 - Lucka 5

Julen kan komma med ganska mycket men ibland väldigt lite.
Det finns inga gränser och absolut inga som helst förbindelser till livet för sig.
Det sker både gott och ont, du möter dina innersta tankar. Speciellt de negativa. Dem du saknar saknar du helt plötsligt mycket mer, det du missat känner du att allt börjar bromsa ut, det du inte har kan mer eller mindre kännas mer desperat att få. Men lugn, allt du vill ha får du en vacker dag, allt du missat kan du ta igen, alla du saknar kommer du att få tala med.
Men tills dess låt oss se vad som finns bakom lucka nummer 5.

Mixed Nuts (1994)



Mixed Nuts bär inte på något dyrbart om jag kan säga så.
Det är ingenting man varken måste eller behöver att se för att tillfredsställa sin underhållningsstatus.
Steve Martin gör det han brukar göra och det är något han varken är bäst eller sämst på.
Sedan finns det en hel del som faktiskt bär upp filmen vilka är Juliette Lewis och Anthony LaPaglia som spelar det paret som inte har några pengar och ska snart ha barn. Men det är även det ända som gör filmen sevärd.
Adam Sandlers överspelning och Steve Martins karaktär är inget direkt man söker sig till, inget man heller direkt får någon lust att sitta kvar framför TVn. Historien är även den någonting som jag verkligen inte förstod meningen med.

Steve Martins karaktär och 2 kvinnor äger/jobbar på en "hjälp"firma, där deppressiva personer ringer för att få ett muntert samtal med en trevlig person som får dem på bättringsvägen. Den äldsta kvinnan som jobbar där ska på sin döde systers man julparty och har bråttom iväg, hon fastnar i hissen.

Det är väll där filmen startar, sedan finns det även de tidigare nämnda paret, där mannen (Felix) springer runt i en tomtekostym. Vi har den sjungande och efterblivne poeten (Sandler) som inte alls gör någon nytta i filmen.
Sedan har vi den neurotiske manliga transistitern som är ett nervvrak, som i mina tankar bara är en karaktär som fyller de tomma luckorna i det patetiska manuset.
Ingenting jag kan tipsa om, tyvärr. Men någon där ute kanske gillar den.

Betyg: 2/5
Jul: 2/5


Julkalendern 2010 - Lucka 4

Gremlins (1984)



Gremlins är en klassiker som aldrig slår fel. Speciellt inte under juletider då denna fantastiska Horror/Komedin utspelar sig under. Den bedårande mogwain Gizmo ges till Billy några dagar före julafton. I denna present får han ett ansvar. Ingen mat efter midnatt, inget starkt ljus och absolut inget vatten på denna jätte söta, exotiska, asiatiska varelse. Då blir det trubbel.
När Gizmo blir blöt så sprättar det upp stora hårbollar ur ryggpälsen. Dessa pälsbollar växer och växer och vips så har du fula, gröna och barbariska Gremlins. Dessa odågor blir verkligen problem för Billy, hushållet och till slut hela staden. Dem förstör biografer, dem försöker ta livet på folk och dem river ner allt de ser.

Filmen har verkligen ljusa stunder rakt igenom. Varje scen med Gizmo är riktigt bedårande, han sjunger, han blir skrämd när han tittar på skräckfilm, han är kreativ och gillar att vara duktig, han är kramgo som en nalle.
Manuset är väll ingenting att tjoa över eftersom det egentligen inte direkt är särskillt mycket dialog.
Dess kvalitet i teknologin är verkligen typiskt 80-tals skräck, smått mer tekniskt men inte mer, men musiken är verkligen bra. Jag vet faktiiskt inte vad jag ska säga utan att avslöja alldeles för mycket mer än... SE DEN, ni lär inte ångra er.

Betyg: 4/5
Jul: 3/5

Julkalendern 2010 - Lucka 3

I denna lucka är det en film som verkligen har varit efterlängtad.
Boken skrevs av en holländare vid namn Wil Huygen ihop med Rien Poortvliet som illustrerade.
Boken var en dundersucce och gjordes sedan till en film av amerikanen Jack Zander.
Ni har nog redan räknat ut vilken film det är jag snackar om.
Lucka Nr 3.

Trolltyg i tomteskogen (1980)



För att tala sanning så minns jag knappt när jag såg filmen, minns att jag var väldigt liten och var hemma hos Styvmormor där hon hade den bland sina bandade (oj, längesedan man skrev/sa banda/-de/-t) kasseter. Minns att dem slängde in den för att vi (jag och mina syskon) inte skulle vara ivägen under matlagningen.
Det jag minns mest var nog det stora trollet som slog på massa svampar med en gigantisk klubba, det är väll allt anar jag. Men iallafall, jag kände verkligen en retrokick, även det att jag själv inte känner nostalgiskt personligen så känner man verkligen att detta är nostalgi.
Dem one-liners som dök under filmens gång var helt klockrena och jag kommer förmodligen använda de flesta.

Filmens story är väll till största del att trollen är hungriga och troll äter djur i skogen. Men tomtarna är djurvänner och räddar björnar och fåglar etc. ur trollens fällor dem gillrat upp. Det får vara nog med att vara hungrig så dem bestämmer sig för att tomtar och troll inte får plats i samma skog och det är självklart tomtarna som ska ut.
Trollen får reda på att det ska bli ett bröllop och detta ska dem fördärva genom att kidnappa brudparet.

Alla karaktärerna i filmen är verkligen underbara (förrutom bruden och hennes föräldrar som är trööök).
Vi har de 3 stereotypiskt korkade trollen, den riktigt läskiga och självgoda trollmamman, det lilla trubbeltrollet Fjant, den supande ryska tomten Kostja, den coola och helt underbara farfarn och den fjantiga men maskulina Tor och resterande av familje skogstomte. Men det finns en hel brister och den största är väll just "..och här är Tim och Tina som är 30 år och just slutat använda blöjor!" *klipp till ny scen*
Men filmen lockade som sagt till massvis av skratt och den är verkligen helt underbar, skål till nostalgitrippar.

Film: 4/5
Jul: 2/5

Julkalendern 2010 - Lucka 2

Andra December, andra luckan och många luckor som kvarstår, hela 22. Det gillar vi.
Vi alla vet hur stressigt det kan bli innan julafton, julklappar, förberedelser och mycket att avsluta i både jobb och skolor.
December är en stor stressig månad, som sedan, fantastiskt nog, bara blåser ut de ärr som kundvagnar skapat, all de stress och panikångest förvandlas till avkoppling och att socialieseras.
Men varför vänta ända till den 24:e? Varför inte redan ikväll? Imorgon? Eller övermorgon?
Härmed öppnas lucka numoro dos.

Elf (2003)



Jon Favreaus "Elf" har verkligen en klass i humor för sig. Den är fjantig och väldigt överdriven från Will Ferrells sida. Men jisses vad jag älskar den, humorn. Finns riktigt många scener som ger stora skratt och trevliga stunder.
Jag som är lite småkär i Zooey Deschanel tycker ju om alla hennes scener (vill bara klargöra att NEJ det är inte bara för hennes utseende, det är även hennes karisma och sångröst som jag faller platt för) där hon sjunger i en ljuv ton.
Musiken i filmen är julmusik, tror inte jag hörde en enda låt som inte har med julen att göra, även så för varenda dialog som dök upp under filmen.
Snöbollskastining, stora julgranar, sång, tomten, leksakstillverkning och allt för kreativiteten finns i denna film.

Will Ferrell spelar Älvan Buddy som blivit adopterad som bebis av Papa-Elf och växt upp i Nordpolen.
Han har lärt sig att julen är den viktigaste och den ända helgen och lärt sig att leva med skratt och godisätande.
När han är 30 får han höra att han är en människa och inte en alv han under alla dessa 30 åren fått höra.
Han beger sig till New York för att hitta sin riktiga pappa, men stora staden är inte den miljön han är van vid.

Filmen är till för både vuxna och barn, alla kan verkligen skratta åt filmen och sedan citera citat efter citat.
Ett helt enkelt hett jultips för alla samman där hemma att se. Absolut.
"The best way to spread Christmas Cheer, is singing loud for all to hear."

Betyg: 3/5
Jul: 3+/5

Julkalendern 2010 - Lucka 1

Hej alla mina kära läsare. Visst är det spännande med jul? Den period där man kan samlas med människor på ett café, framför brasan i skogen, på soffan framför TVn eller till och med på ett bibliotek bara för att umgås. Jag är mycket väl medveten att alla, innerst inne, har sitt hjärta till julen, om inte dekorationen är ens favorit så kan det vara den där varma skinkan, dem stekta köttbullarna, den gyllenbruna Janssons frestelsen eller snapsen som är det? Eller sällskapet, musiken, Kalle Anka, julklapparna eller tankarna efter julfesten - "Nu har fåntrattarna äntligen gått hem, men det blev lyckat" känns avkopplande och varmt?
Oavsett vad så finner jag just film extra varmt om hjärtat, och här är första luckan i min julkalender till er...



I'll Be Home for Christmas (1998)




Ack en så varm film, man blir glad och sitter med det där fåniga leendet/smilet på läpparna.
Detta är verkligen en film där hela familjen eller vänskapskretsen kan samlas och bara umgås.
Film med en salig blandning med skratt, tårar och varma strömmar, ett exemplar som tar mig personligen tillbaka till sent 90-tal, den har den där känslan i färg och tempo som dem hade då i begreppet i samma stil.
Men filmen ger väll inte direkt en jätte julkänsla, tyvärr, det börjar i det soliga Kalifornien. Sedan ut i en torr öken som man egentligen inte förstår varför han hamnade där (jag förstod hur och varför, men VARFÖR?).

Jake är denna typ av kis som är självsäker, kvick och kaxig. Han vet vad som ska sägas när det ska sägas.
Han hamnar i bråk efter ett misslyckandes av ett fusk under en collegetenta och hamnade mitt i en öken i tomtekläder och skägg + mössa som är fastlimmade. Han får problem och måste hinna hem till New York innan julafton klockan 18:00 för att få den porschen han alltid velat ha.
På färden till New York sker massa moraliska händelser som får Jake att förstå vad han egentligen har och vad han missar. Materietella ting är inte huvudgrejjen med julen...

Det var inte direkt så att jag gillar filmen för dess grundstory, det är för dess finess på hur den är skapad och dess kvalitet som väcker ungdomars intresse, jag vet att vi alla har kvar den i hjärtat, oavsett ålder.
Ett absolut tips till dig som bara vill njuta av underhållning och skön stämning.

Betyg
Film: 3/5
Jul: 2/5

RSS 2.0