Hanna (2011) USA

Ja, nu tog det ju, ännu en gång, lång tid inför nästa inlägg.
Har dock både jobbat och njutit av min semester så jag har ju inte direkt haft jättemycket tid att skriva.

Men här kommer ännu en film som jag fick se under SF-bios förhandsvisning (22/6).





Hanna
är en tonårig flicka som har uppfostrats av sin far för att bli den perfekta mordmaskinen. Efter ett liv i den finska vildmarken låter hon sig fångas av den hänsynslösa underrättelsetjänst som jagar fadern. Allt i ett försök att komma åt den agent som mördade hennes moder.

Jag vet egentligen inte så mycket mer att säga än att jag faktiskt tyckte om Hanna, kanske lika mycket som jag hade förväntat mig ifrån den. Jag hade väl mer eller mindre tänkt Matilda (Natalie Portman) ur "Leon", lite äldre och börjar en karriär som yrkesmördare, men så var inte fallet. Det var något bättre, en hämndhistoria om den unga flickan, efterlyst av CIA (även hennes far (Eric Bana)) som mördade hennes moder när hon var ett litet barn. Hanna är nu nyfiken på världen och väl tränad i kampsport och vapenhantering. Filmen känns tyngre än vad den egentligen är, tack vare dess sterila foto och snabba klippning. Hanna spelad av Saoirse Ronan gör helt klart en bra prestation, med en iskall blick och bra kroppsspråk ger henne två feta tummar upp.
Ljudet var fantastisk på bio, helt klart ett värde i sig.

Filmen är som sagt bra men kan väl hända vid ett eller två tillfällen bli smått seg, därav når den inte ända upp till mästerlig nivå... Filmen känns heller inte nytt, även det förhindrar toppbetyg, men stabil FYRA får den iallafall.


Super 8 (2011) USA



Jag upptäckte att jag inte hade skrivit om Super 8, vilket jag fick se på SFs förhandsvisning för ett par veckor sedan.

Några barn bestämmer sig för att skapa film inför en kommande filmfestival, men när dem ska filma en scen nere på en tågstation sker en fruktansvärd incident, en bil kraschar in i ett tåg som skapar en enorm explosion, vad som finns i detta godståg är en hemlighet som staten har konfenderat.

Filmen var en stor hemlighet och med stora namn som J.J. Abrams i regin och Steven Spielberg som producent gjorde den breda publiken spända. Fanns många spekulationer om vad filmen skulle handla om, den största "tron" var väl just att detta var en remake till 8MM med Nicolas Cage i huvudrollen. Vi kan tacka gud (d.v.s Spielberg) att det inte var det.
Istället var det en sci-fi med stor influens från 70 och 80-talets stora äventyrsfilmer, på bio kände jag mig återigen som 8 år gammal ser en äventyrsfilm ala Spielberg, det var häpnadsväckande och ett absolut måste ses på biografen.
Inte nog med att filmen hade en ljuv retro-känsla. Den var även spännande, humoristisk, dramatisk och lite skräckfylld denna kombination på ett oerhört bra sätt.

Skådespelarna var dessutom helt fantastisk, de flesta av ungarna var detta det första dem gjort i skådespelaryrket. Elle Fanning (Dakota Fannings lillasyster) var även hon fantastisk. Hon var även med i Sofia Coppolas "Somewhere" och även där gjorde ett galant jobb.

Effekterna, scenografin, musiken, ja allt tekniskt var helt fantastiskt. Detta är helt klart, hittills min favoritfilmen från i år och hoppas på mer verk från Abrams. Tack, hej.



Lovar att det inte lär ta lika lång tid för nästa recension.

RSS 2.0