Skräckens Helg

Halloween är ju en afton där barn i USA klär ut sig till alla möjliga sorters monster, vampyrer, varulvar, seriemördare, zombies och spöken för att gå runt i grannskapet och fråga "Bus eller godis".
För oss äldre, eller vi som inte bor i staterna har ju oftast som tradition att se en skräckfilm denna kväll.
Det är oftast svårt för de flesta att finna vilken film de ska se.
Här kommer min topp 5 lista på mina kusligaste filmer....

5. The Silence of the lambs


När Lammen Tystnar, som den heter på svenska är ett mästerverk i sig.
Anthony Hopkins tog över rollen som Hannibal (the cannibal) Lecter efter Brian Cox.
Hopkins gör en helt underbar prestation för denna hemska karaktär, som jag själv tror/tycker är svår att göra.
Jonathan Demme regisserade filmen 1990 och den fick världspremiär 1991 och tjänade in storkovan redan på premiärdagen. Hopkins fick riktigt bra cred för hans insats så att dem senare gjorde Hannibal och Red Dragon (Som är en nyinspelning på Manhunter) där även dem blev lika stora. Sedan har vi en prequel till filmen vid namn Hannibal Rising som är värd att nämna. När lammen tystnar är kuslig och har en fantastisk historia. Jame Gumb, filmens huvudskurk är riktigt sliskig och Ted Levine spelar honom galant. Sedan har vi Clarice, spelad av Jodie Foster, som är en stark karaktär... Det finns inga direkta ursäkter till att inte se denna film. Speciellt inte under högtider som Halloween.

4. Evil Dead

Med 350 000$ i fickan så skapade Sam Raimi sin första långfilm. Ett projekt som han och en drös med amatör skådespelare samarbetar med att göra det mesta. Special effekterna i filmen är ganska häftiga för att vara spontana. Dimman i filmen t.ex är cigarett-rök. Men när folk tänker på denna skräck-kult filmen så är det varken Sam Raimi eller special effekterna som dyker först upp i skallen, det är mannen/legenden Bruce Campbell. Filmen är kanske inte den läskigaste men det är en favorit skräck som verkligen ger det alla B-films fans trånar efter.
Även här finns det uppföljare i lite mer ironiska varianter Evil Dead II och Army of Darkness.
Absolut ett måste där i höst mörkret.

3. [REC]

Spanska filmen [REC] har efter denna hand-cam franchisen tagit ett längre steg. Vi har tidigare filmer som Blair Witch Project, Diary of the Dead och Cloverfield sett handfilmade filmer där en del lyckats bra, andra inte. [REC] väcker en skrämmsel effekt som inte tidigare lyckats med. Den gav publiken något nytt. Filmen är inget för den som inte har tålamod, men den är läskig och har en hel del läskiga scener. Angela, huvudrollen kan vara smått irriterande, vilket även där ger en effekt på filmen, folk som blir förbannade för att t.ex frågar massa och skriker högt, men då har filmen lyckats, filmen ska ge dig en känsla, arg, nervös, chockad, ja vad som går ju bra. Filmen har fått en uppföljare som inte var i närheten av lika bra och mystisk som [REC], gillar du första, se inte andra. Sedan fick den även en amerikansk remake vid namn Quarentine som var en enorm besvikelse och är den typ av film man önskar man aldrig såg. Men, [REC] där har du en rulle.

2. The Shining

The Shining är den film som i princip omöjlig att missa. Stanley Kubricks mästerverk från 1980 med Jack Nicholson i huvudrollen. Filmen har alla de ingredienser som en skräckfilm ska ha. Stort tomt hotell, blod, psykopater och minnesvärda citat. Bara introduktionen ger en gåshud, så vacker och spektakulär fotografi. Filmen har sina skräckscener som skrämmer (förlåt för mit uttryck) skiten ur vem som helst... Min personliga favorit scen, den som skrämmer mig mest är tvillingarna som vill leka med Danny (sonen till Nicholsons karaktär). Vilken är eran?
Det mest negativa/det enda negativa med filmen måste, med handen på hjärtat, vara Shelley Duvalls patetiska insats. Men annars är filmen ett sant mästerverk, baserad på Stephen Kings succe roman.

1. Dawn of the Dead

Zombies! Zombies! Zombies!, jag är riktigt svag för zombies, i alla dess former. Sett allt från "White Zombie" till "Zombieland", men ingen har ännu besegrat första platsen "Dawn of the Dead" som är regisserad av George A. Romero. Vi kan börja redan inne på Goblins fantastiska musik som ger den stämning som filmen förtjänar och får den ibland till att vara mysig, trots dess genre. Skådespelarna gör alla ett oerhört bra jobb, dem får in karaktären, dem når fram till publiken med sitt manus som även det är väldigt välskrivet. "When there are no room in hell, the dead will walk the earth" Mmmmm... Äventyret är en fantastisk berättelse som löper på än idag. Allt började med Night of the Living Dead - Dawn of the Dead - Day of the Dead - Land of the Dead - Diary of the Dead - Survival of the Dead där alla i serien har sina stunder, men just Dawn ger mycket mer gott. Bättre musik, bättre foto (som är riktigt vackert att titta på) och sist men inte minst regin som  når till skyarna och klippningen som även mästaren Dario Argento rotat i och gjort en egen version av filmen. Filmen är helt fantastisk, kan gissa på att ni sett remaken från 2004. Den är ingenting i filmisk värld ens i närheten av dess orginal. Filmen är en solklar första plats.


Andra värda att nämna:
Halloween
Texas Chainsaw Massacre (2003)
Saw
Psycho
Fåglarna
Tenebre
Ravenous

Vilken är era favoriter i skräck genren?

4 timmar, Svartvitt, Japanskt, 50 tal, Samuraijer, Mord, Blod, Kurosawa!!!!!

Inne i biomörkret, 1954, sitter en hel drös med spända filmentusiaster, påväg att se något dem aldrig tidigare skådat.
Bevittna ett mästerverk. Jag snackar inte "Rödskägg", "Yojimbo" eller "Vägvisaren".
Jag snackar om den film som har förändrat filmvärlden. "De sju Samurajerna" eller "Schichinin no samurai" som orginaltiteln är. Åter igen sitter flera filmentusiaster i biografen, 56 år senare i Göteborg. Jag är en utav dessa, vi ska se på "De sju samurajerna". En film som gav mig ett lyft i mitt filmintresse och gjorde så jag fatta intresse för äldre filmer. Iallafall, lamporna släcks, prasslet börjar, viskandet bakom mitt högra öra hör spända tittare.
Sprakligt ljud, halvkass bild, men ack så vackert. Kvaliten på bild och ljud är inte alltid så viktigt, är historien såhär bra så är det minsta man tänker på...
Spänning, humor, kärlek. Det är ett starkt recept till ett hårdkokt mästerverk.
Att jag, 22 år gammal (snart) sett detta på en biograf är helt ofattbart.
65 kronor är ett riktigt rimligt pris. 65 kronor för ett minne för livet.
Filmen gick på biograf Capitol, Cinemateket som ligger på Skanstorget, alldeles nedanför Skansen Krona.
Dem har tydligen visat kvalitetsfilm i många många år... Själv har jag en tröja därifrån som jag inte ens visste fortfarande fanns.

Jag fick en smärre inblick på varför just "De sju samurajerna". Akira Kurosawa (regissören till filmen) fyllde 100 år nu i år och dem har visat upp en hel del från Mr. Kurosawa. Alla dem tidigare nämnda, förrutom just "Rödskägg", varpå en vän till mig hade pratat om en hel del innan vi såg filmen...

HANDLING
Bönderna i en liten by är trötta på att ständigt bli överfallna och rånade av banditer. Byns vise man råder bönderna att rekrytera samurajer - professionella krigare - som kan skydda dem mot de allt vanligare överfallen. Det tar inte lång tid innan sju stycken väldigt olika samurajer har ställt sina tjänster till förfogande.

Kommentar
En sensuell film som varken har för bråttom eller släpar snigelspår efter sig för att vara i dess längd.
Ingen film som jag kan rekommendera till er som inte tål svartvitt eller långsamma filmer. Men jag kan säga som så att ni verkligen missar något. Dem stereotypiska karaktärerna, dem oförglömliga citaten och det mycket vackra fotot ger en verkligen upplevelse. Skådespelarna är verklighetstrogna och den spektakulära historien är bland det bästa. Det som separerar filmen från perfektion är den mycket irriterande musiken. Man får verkligen ont i öronen när man hör den, om det ska finnas filmmusik så ska det vara bra musik.
BETYG: +4/5



Snabbrecensioner

Hej alla, jag har tyvärr inte hunnit uppdatera nu på ett tag men ska försöka skärpa mig, jag hinner väll egentligen just nu heller men vill bara dra upp filmer jag sett under denna veckan.

Knight and Day (2010)
Regi: James Mangold

Handling
När June (Cameron Diaz) hamnar bredvid en mystisk, charmerande man (Tom Cruise) på en flygresa tror hon att hon mött mannen i sitt liv. Men det blir ett bryskt uppvaknande då han visar sig vara en spion på flykt. Detta blir början till en härva där June sätts i livsfara och måste avgöra om hennes drömman är en förrädare eller den enda hon faktiskt kan lita på.

Kommentar
Filmen var väll det man förväntade sig som mest...
Urlöjliga actionsekvenser och überdåliga/klichéfyllda one-liners.
Det som håller filmen samman är väll en del häftiga stunts och radarparet Tom Cruise och Cameron Diaz.
Men det är absolut inget som jag lär se igen, men visst är det godkänt för tillfället med en kompis i soffan.
BETYG -3/5


2:37 (2006)
Regi: Murali K Thalluri

Handling
Sex studenters komplicerade liv vävs samman med vardagliga situationer. Klockan 2.37 (PM) sker en tragedi som påverkar alla.

Kommentar
En indie film som verkligen ger en flera tankar, både under och efter tankar. Den har ett starkt budskap och amatöriska skådespelare som ger starka uttryck i både kroppsspråk och ansiktsuttryck.
Ett drama jag absolut kan rekommendera.
BETYG 4/5

Lost Boys: The thirst (2010)
Regi: Dario Piana

Handling
När vampyrjägaren Edgar Frog inser att han har nått botten, utan vänner eller socialt liv, blir han erbjuden en möjlighet: att rädda författaren Gwen Lieblings son från vampyren D.J. Dusk. Med hjälp av sina vänner Zoe och Lars beger han sig ut i en blodig kamp mot ondskan.

Kommentar
Efter att sett den andra filmen till kultrullen the Lost Boys så var jag väldigt skeptisk över hur denna tredje del skulle vara. Men till min förvåning så var filmen helt okej och hade en del scener man skulle kunna lägga som favoritscener från vampyrfilmer, visserligen så gillar ju inte jag vampyrer. Men denna är helt klart godkänd underhållning.
BETYG +2/5

Vacancy 2: The First Cut (2009)
Regi: Eric Bross

Handling
Tre ungdomar checkar in på motellet "Meadow View Inn" för en natts sömn, fullt omedvetna om motellets anställdas sjuka planer.

Kommentar
Jag var väll egentligen inte överförtjust i just första filmen, men den hade väll sina stunder.
Uppföljaren hade även den sina ljusa stunder, men den gav inte samma effekt som första och det hela kändes väll ganska mycket som repetition. Den var förutsägbar eftersom filmen handlar om innan första filmen vilket gav mig en ganska besvikande fundering.
BETYG 2/5

Om en pojke - About A Boy (2002)
Regi: Paul Weitz, Chris Weitz

Handling
Will lever ett tillbakalutat ungkarlsliv. Eftersom han är ekonomiskt oberoende tillbringar han sina dagar med att shoppa, se på TV och lyssna på musik. Hans avslappnade vardag vänds dock upp och ner när han lär känna den tolv år gamla Marcus, en pojke med ett minst sagt annorlunda hemmaliv.

Kommentar
"Om en pojke" har dem kvalificeringar som en feel-good rulle bör ha. Skratt, karaktär och en hel drös med fantastiska dialoger. En historia man bryr sig om och berörs av. En film där man känner igen sig i alla karaktärer.
Filmen ger en verkligen det där lilla extra.
BETYG 4/5

Sedan vill jag också tacka för alla filmtips...
Dem jag fått in är (och kommer att se + recensera) är...

Änglagård
Änglagård 2
The Last Meeting
Dagboken
Hole in One

Detta lär hända om en ca 2 veckor...
Tack ska ni ha och  hejs tills vidare.

Manuskript...

Hej på eder alla, gillar att ni har lagt in lite filmtips... tipsa gärna era vänner om bloggen. :)
Jag sitter nu och funderar på om jag ska skriva ut vad jag egentligen gör inom filmbranschen, inte att jag direkt kommit i den stora branschen, men lite i ryggen har jag trots allt. Men vad har jag gjort? Hur är jag inblandad?
Här kommer lite av varje vad jag sysslat med.

SKÅDESPELARE
Ja, jag är faktiskt skådespelare och har medverkat i en hel del. Inte übermycket, men ganska, här är en liten meritlista.
Försöker även att få in ännu mer i listan.

Kommande: Otitlad - Huvudroll
The Last Meeting - Huvudroll, mördare/våldtäktsman.
Musikvideo - Mohammad Pirbonieh, "Dokhtare Khob" - Mimare
Duellen - Statist och narrator.
The Red Chair - Huvudroll, vetenskapsman
PEOPLE - Narrator
Limbo - Huvudroll, mördare
Andra Avenyn - Skolelev
Kåldolmar & Bananer - Olika sketchkaraktärer
The Movie - Biroll, Butlern James

MANUSFÖRFATTARE
Jag skriver en hel del, de flesta filmer har ännu inte filmatiserats. Tyvärr, vill, men vågar inte helt riktigt. En del är heller inte ens färdig skrivna.

Vampyrfilm utan titel
Jag andas ren luft
The red chair
Den sista tonen
Thriller utan titel
Faith On Death
Kåldolmar & Bananer 2
Kåldolmar & Bananer
c/o The Movie

REGI
Regissör är jag också, de 2 första i listan är på G.

Den sista tonen
Jag andas ren luft
Kåldolmar & Bananer

KOMPOSITÖR
Jag skapar även egen musik till och från och kommer förmodligen fortsätta med detta i framtida projekt.

Duellen
Kåldolmar & Bananer

STORYBOARD ARTIST
Dem som känner mig vet att jag älskar att teckna mer än allt annat. Här är de filmer jag tecknat ett storyboard till.

Musikvideo - SugarRush, "Love Gone Bad"
Kåldolmar & Bananer

ÖVRIGT/ASSISTENT
Sedan har man varit annat i andra produktioner.

Musikvideo - SugarRush, "Love Gone Bad" - Produktionsassistent.
Musikvideo - Chato Ladron, "Poker Face" - Produktionsassistent
Duellen - Produktionsassistent
The Red Chair - B-fotograf
Dead TV - Fotograf, scenograf
Kåldolmar & Bananer - Fotograf, producent, redigering (digital)
The Movie - Fotograf, redigering (analog)

Har även jobbat/praktiserat på The Film Training Company, där vi gjorde en hel del arbete som var före, under och efter en produktion till en musikvideo... Även varit utställare på Röhsska museet för Vittorio Storaro som ställde ut sina verk där, en stor grej för min del (vet ni inte vem det e, googla).
Men detta är en snabb inblick vad jag hållt på med och vad som komma skall...
Jag är utbildad på UKD Gymnasiet och Munkebäckgymnasiet och hoppas att jag har en framtid inom filmvärlden, allt från filmkritiker till filmregissör.


FILMTIPS!

Just nu känner jag mig lite besatt av filmtips och vill höra vad ni alla vill att jag ska recensera och se.
Just era favoritfilmer skulle kunna synas i bloggen.
Kommentera gärna och ge filmtips.. In need.
Jag LOVAR varenda film ni nämner kommer jag se och recensera.

Ha d gött.

Tre Kronor

Ett minne jag har från 90-talet.
Det är inte Vanilla Ice med låten "Ice, Ice Baby" eller Caps.
Nej, nej. Nostalgi för mig är TV-serien alla pratat/pratar om, Tre Kronor.
Vem kommer inte ihåg signaturmelodin av Lasse Holm som man verkligen, då och då, få upp i skallen och nynna på.
Klockan 20:00 på Onsdagar satt jag, morsan, storebror och storasystrar fastklistrade framför TV:n.
Vi skrattade och då och då såg ut som frågetecken i ansiktet. Alla hade vi våra favorit karaktärer som vi hojtade för när han/hon kom med i rutan. 6-11 år var man, redan då gillade man psykopater på TV.
Min favorit var helt klart Sten Frisk spelad av Per Ragnar. Han gjorde verkligen en stark rollprestation. Sedan var jag så himla kär i Alva och i senare säsonger Ullrica. tonårskärlek är verkligen något, speciellt när det var på en TV-kändis.

Iallafall, en hel del hände i denna opretantiösa serie, för låt oss tala sanning, serien e ganska värdelös.
Mord på fruar, alkolister, UFOn, blottare, politiska skandaler, sprängningar och våldtäkter. Ja, det hände en massvis.

Men serien lockade till spänning, tårar och skratt. Oavsett vad det än hände så var det ändå underhållning för hela familjen, en kväll, mitt i veckan, där familjen kunde samlas  kring 2 värmeljus med ostbågar och ett glas cola. Bara att vara tillsammans menar jag. Det är tider man aldrig vill släppa, jag menar, det är inte ofta det händer förrän man själv har en 6 årig son/dotter då ett bra TV-program går på TV.
Dåligt manus och löjliga situationer, släpps nu även i boxform på DVD.
Köp och blicka tillbaka... Det är underbart, jag lovar er.

Trailer Söndag

Veckans trailer är 2 stycken faktiskt...

1. Cornelis.
- av Amir Chamdin



2. Micmacs
- av Jean-Pierre Jeunet



The Back-Up Plan (2010)



"The Back-Up Plan", det lyser verkligen chick-flick över den. Den som söker efter förutsägbar romans, Jennifer Lopez dåliga agerande och en "hunk" som verkligen är en man vill slå på käften, hårt, (Inte för att han är en idiot eller har åsikter jag inte håller med om, han är en skam för filmmanlighet) har vad han/hon har letat efter.

Manuset är verkligen inget vidare förrutom just 2 scener som jag gillar lite extra mycket... Dem scenerna är citat från 2 statister med repliker. Men filmen är ingenting man kan sätta i värde, över huvudtaget.
Man kan inte ha missat filmen, man har sett det förrut och lär förmodligen göras igen.
Filmen är alldeles för orealistisk för att vara ett modernt drama.

Eric Christian Olsen söker med händerna (i princip hela filmen) efter J-Lo's bakdel, känns lite för desperat.
Kan inte kalla den för feel-good film, som den försöker vara.
-2/5 är betyget, Ingen rekomendation.

RSS 2.0