Skräckens Helg

Halloween är ju en afton där barn i USA klär ut sig till alla möjliga sorters monster, vampyrer, varulvar, seriemördare, zombies och spöken för att gå runt i grannskapet och fråga "Bus eller godis".
För oss äldre, eller vi som inte bor i staterna har ju oftast som tradition att se en skräckfilm denna kväll.
Det är oftast svårt för de flesta att finna vilken film de ska se.
Här kommer min topp 5 lista på mina kusligaste filmer....

5. The Silence of the lambs


När Lammen Tystnar, som den heter på svenska är ett mästerverk i sig.
Anthony Hopkins tog över rollen som Hannibal (the cannibal) Lecter efter Brian Cox.
Hopkins gör en helt underbar prestation för denna hemska karaktär, som jag själv tror/tycker är svår att göra.
Jonathan Demme regisserade filmen 1990 och den fick världspremiär 1991 och tjänade in storkovan redan på premiärdagen. Hopkins fick riktigt bra cred för hans insats så att dem senare gjorde Hannibal och Red Dragon (Som är en nyinspelning på Manhunter) där även dem blev lika stora. Sedan har vi en prequel till filmen vid namn Hannibal Rising som är värd att nämna. När lammen tystnar är kuslig och har en fantastisk historia. Jame Gumb, filmens huvudskurk är riktigt sliskig och Ted Levine spelar honom galant. Sedan har vi Clarice, spelad av Jodie Foster, som är en stark karaktär... Det finns inga direkta ursäkter till att inte se denna film. Speciellt inte under högtider som Halloween.

4. Evil Dead

Med 350 000$ i fickan så skapade Sam Raimi sin första långfilm. Ett projekt som han och en drös med amatör skådespelare samarbetar med att göra det mesta. Special effekterna i filmen är ganska häftiga för att vara spontana. Dimman i filmen t.ex är cigarett-rök. Men när folk tänker på denna skräck-kult filmen så är det varken Sam Raimi eller special effekterna som dyker först upp i skallen, det är mannen/legenden Bruce Campbell. Filmen är kanske inte den läskigaste men det är en favorit skräck som verkligen ger det alla B-films fans trånar efter.
Även här finns det uppföljare i lite mer ironiska varianter Evil Dead II och Army of Darkness.
Absolut ett måste där i höst mörkret.

3. [REC]

Spanska filmen [REC] har efter denna hand-cam franchisen tagit ett längre steg. Vi har tidigare filmer som Blair Witch Project, Diary of the Dead och Cloverfield sett handfilmade filmer där en del lyckats bra, andra inte. [REC] väcker en skrämmsel effekt som inte tidigare lyckats med. Den gav publiken något nytt. Filmen är inget för den som inte har tålamod, men den är läskig och har en hel del läskiga scener. Angela, huvudrollen kan vara smått irriterande, vilket även där ger en effekt på filmen, folk som blir förbannade för att t.ex frågar massa och skriker högt, men då har filmen lyckats, filmen ska ge dig en känsla, arg, nervös, chockad, ja vad som går ju bra. Filmen har fått en uppföljare som inte var i närheten av lika bra och mystisk som [REC], gillar du första, se inte andra. Sedan fick den även en amerikansk remake vid namn Quarentine som var en enorm besvikelse och är den typ av film man önskar man aldrig såg. Men, [REC] där har du en rulle.

2. The Shining

The Shining är den film som i princip omöjlig att missa. Stanley Kubricks mästerverk från 1980 med Jack Nicholson i huvudrollen. Filmen har alla de ingredienser som en skräckfilm ska ha. Stort tomt hotell, blod, psykopater och minnesvärda citat. Bara introduktionen ger en gåshud, så vacker och spektakulär fotografi. Filmen har sina skräckscener som skrämmer (förlåt för mit uttryck) skiten ur vem som helst... Min personliga favorit scen, den som skrämmer mig mest är tvillingarna som vill leka med Danny (sonen till Nicholsons karaktär). Vilken är eran?
Det mest negativa/det enda negativa med filmen måste, med handen på hjärtat, vara Shelley Duvalls patetiska insats. Men annars är filmen ett sant mästerverk, baserad på Stephen Kings succe roman.

1. Dawn of the Dead

Zombies! Zombies! Zombies!, jag är riktigt svag för zombies, i alla dess former. Sett allt från "White Zombie" till "Zombieland", men ingen har ännu besegrat första platsen "Dawn of the Dead" som är regisserad av George A. Romero. Vi kan börja redan inne på Goblins fantastiska musik som ger den stämning som filmen förtjänar och får den ibland till att vara mysig, trots dess genre. Skådespelarna gör alla ett oerhört bra jobb, dem får in karaktären, dem når fram till publiken med sitt manus som även det är väldigt välskrivet. "When there are no room in hell, the dead will walk the earth" Mmmmm... Äventyret är en fantastisk berättelse som löper på än idag. Allt började med Night of the Living Dead - Dawn of the Dead - Day of the Dead - Land of the Dead - Diary of the Dead - Survival of the Dead där alla i serien har sina stunder, men just Dawn ger mycket mer gott. Bättre musik, bättre foto (som är riktigt vackert att titta på) och sist men inte minst regin som  når till skyarna och klippningen som även mästaren Dario Argento rotat i och gjort en egen version av filmen. Filmen är helt fantastisk, kan gissa på att ni sett remaken från 2004. Den är ingenting i filmisk värld ens i närheten av dess orginal. Filmen är en solklar första plats.


Andra värda att nämna:
Halloween
Texas Chainsaw Massacre (2003)
Saw
Psycho
Fåglarna
Tenebre
Ravenous

Vilken är era favoriter i skräck genren?

Kommentarer
Postat av: Marie L - bakblogg!

Åh! När lammen tystnar är en av mina faoriter, Hannibal med! Åh! kul att du tog med den första! :)



Rec, har jag sett den?



Jag vill se the shining! den måste du ta med =D

2010-11-01 @ 00:30:34
URL: http://marielejon.blogg.se/
Postat av: Filmiformavtext

Ja, du har sett Rec...

Du sa att den va sådär medans Hannah avskydde den.

2010-11-01 @ 00:32:38
URL: http://filmiformavtext.blogg.se/
Postat av: Hapeie Angor

Psycho!!!

2010-11-01 @ 15:41:15
Postat av: Jessie

Jag vill med se the shining,filmkväll nästa gång du kommer till stan,Joakim!

2010-11-01 @ 19:28:13
URL: http://jessy80.blogg.se/
Postat av: Filmiformavtext

Jomen det gåt la att ordna...

Tack för kommentarer... Uppskattas :)

2010-11-01 @ 22:50:57
URL: http://filmiformavtext.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0