Dancer in the Dark (USA) 2000



Skandalregissören som provoserar pressen och även juryn i Cannes är en karaktär i sig.  Han skapar film för att chocka, skrämma eller helt enkelt för att visa människor som endast har problem.
I "Dancer in the Dark" följer vi Selma, en mycket närsynt, fattig moder som arbetar på en plåttryckar-fabrik. Hon sparar in pengar för att fixa sin sons syn från att bli blind, vilket hon själv håller på att bli. Selma älskar musikaler och dagdrömmer ofta att ett sång/dansnummer sker spontant i hennes liv. Men när hennes hyresvärd tar alla hennes besparingar så vill hon självklart ha tillbaka dem, men med vissa konsekvenser.

Lars Von Trier är inte själv sådär småkonstig, även hans karaktärer är oerhört mystiska och konstiga, på sitt sätt. Oftast bi-rollen, vilket i detta fallet David Morse (oerhört underskattad skådespelare) som spelar hyresvärden till halvblinda Selma. Man sitter mest och funderar på hur eller vad han tänker, gäller dock att inte tänka för enkelriktat, för det finns inte en sekund man får missa, filmen rakt igenom är helt fantasitsk därav den fantastiska sångerskan Björk spelar helt fenomenalt. Filmen är helt klart en av de bästa musikalerna (ligger och krockar i baken på Blues Brothers) och har helt fantastiska musikstycken (Björk sjunger med kanske, ja, bästa stämman i en musikal någonsin).
Filmen är inte bara fantstisk musikaliskt, även historien är välskriven och oerhört välregisserad.
En film som absolut lär ställas i DVD-hyllan vid nästa tillfälle på besök i DVD-butiken. Ett måste för alla, invänta dock en viss ålder (15) innan du ser den (om du inte är välsofistikerad och vuxen för din ålder).


Slut summering, en oerhört bra drama musikal med bra prestationer, bra musik och fantastisk historia.

Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides

REGI: Rob Marshall
SPELTID: 137 Min
SKÅDESPELARE: Johnny Depp, Penelope Cruz, Geoffrey Rush, Ian McShane, Stephen Graham, Gemma Ward.













Jag känner att Piraten Jack Sparrow inte behöver någon presentation, jag ser som om att alla vet vem denna karaktär är. Denna filmserie som bygger på en åkattraktion på Disneyland har blivit ett oerhört fenomen och även lite utav en trend. Pirater har indirekt aldrig varit stor på film, men när man först fick höra musiken till "Pirates of the Caribbean and the Black Pearl" så fick man en lysten blick på bioskärmen, när man sedan fick se Sparrows entré så blev filmpiraten något nytt. Inte hårt, inte maskulint och heller inte den där GARRRRR:iga. Det blev något humoristiskt, ett äventyr.

I de senaste filmerna så har de allt mer och mer fått Jack Sparrow i centrum, inget dåligt med det, men det blir ganska tomt i tredje filmen i karaktären som spelas av Johnny Depp. Han blir tok för upprepande, mindre i bild tack tänker man. Men nu i den fjärde filmen där de övriga karaktärerna/hjältarna inte är med i filmen så får Sparrow ännu en gång bli huvudrätten. Men detta var inte alls vad jag först trodde, var en tvekan över att det skulle, ännu en gång vara upprepande och förmodligen att kännas lite allt för mycket... skit? Men det gjorde det ju inte.
Jag hade inte alls tröttnat på denna karaktär, snarare tvärtom.

Den fjärde filmen hade underhållning, visst, det är ingen fantastisk serie och heller inte världens bästa karaktär. Men den är skön att se på, den är mer än bara ett äventyr, den är en skrattfest med fantastisk musik och bra skådespel. Penelope Cruz som spelar den kvinnliga rollen är allt för bra och det känns skönt att återigen se Geoffrey Rush i sin roll som Barbossa, denna gång med lite mer slug i sig.

Den största tabben måste jag nog säga deras ändring av regissör, en som i princip endast gjort musikaler tidigare, Rob Marshall är inte den starkaste där ute, fast egentligen så hade väl inte Gore Verbinski (Regissören till de tidigare filmerna) världens meritlista. Men Marshall känns lite lam, han kunde gjort ett bättre jobb i detaljer (tror Zemeckis faktiskt hade klarat manuset bättre).

Men som sagt, filmen är underhållande och får inte missas av de som gillar tidigare filmerna, vill inte rekommendera denna till er som ännu inte sett de tidigare filmerna, där ni lär er känna historien och karaktären.



Måste även tacka Fiffi från www.fiffisfilmtajm.se som skickade mig en fin nål med "Våga vara badkruka" i posten med lika tjusigt vykort.

RSS 2.0