Dancer in the Dark (USA) 2000



Skandalregissören som provoserar pressen och även juryn i Cannes är en karaktär i sig.  Han skapar film för att chocka, skrämma eller helt enkelt för att visa människor som endast har problem.
I "Dancer in the Dark" följer vi Selma, en mycket närsynt, fattig moder som arbetar på en plåttryckar-fabrik. Hon sparar in pengar för att fixa sin sons syn från att bli blind, vilket hon själv håller på att bli. Selma älskar musikaler och dagdrömmer ofta att ett sång/dansnummer sker spontant i hennes liv. Men när hennes hyresvärd tar alla hennes besparingar så vill hon självklart ha tillbaka dem, men med vissa konsekvenser.

Lars Von Trier är inte själv sådär småkonstig, även hans karaktärer är oerhört mystiska och konstiga, på sitt sätt. Oftast bi-rollen, vilket i detta fallet David Morse (oerhört underskattad skådespelare) som spelar hyresvärden till halvblinda Selma. Man sitter mest och funderar på hur eller vad han tänker, gäller dock att inte tänka för enkelriktat, för det finns inte en sekund man får missa, filmen rakt igenom är helt fantasitsk därav den fantastiska sångerskan Björk spelar helt fenomenalt. Filmen är helt klart en av de bästa musikalerna (ligger och krockar i baken på Blues Brothers) och har helt fantastiska musikstycken (Björk sjunger med kanske, ja, bästa stämman i en musikal någonsin).
Filmen är inte bara fantstisk musikaliskt, även historien är välskriven och oerhört välregisserad.
En film som absolut lär ställas i DVD-hyllan vid nästa tillfälle på besök i DVD-butiken. Ett måste för alla, invänta dock en viss ålder (15) innan du ser den (om du inte är välsofistikerad och vuxen för din ålder).


Slut summering, en oerhört bra drama musikal med bra prestationer, bra musik och fantastisk historia.

Kommentarer
Postat av: BlueRoseCase

Dancer in the Dark är en favorit för mig, men det är längesen jag såg den. Din text blev en påminnelse att det är dags att ändra på det inom en snar framtid!

2011-07-01 @ 21:00:40
URL: http://bluerosecase.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0