Hævnen (2010) Danmark


Christian har just förlorat sin moder i cancer, han och hans pappa flyttar in hos Christians farmor, ett stort, tomt, vitt hus. Christian finner den utomstående Elias när han först anländer till nya skolan. Elias är mobbad för att vara halvsvensk, kallad för råttan för hans tänder.
Elias pappa jobbar som läkare på ett flyktingläger i Afrika, han reser fram och tillbaka mellan länderna.
Christian är ett problembarn, det börjar med att han slår ner den skolans trakasserare med cykelpump och hotar med kniv. Det är bara början till vad han är kapabel till. Elias hänger på.

Filmen har ett så fruktansvärt bra band mellan de olika karaktärerna. Elias och hans pappa, Christian och Elias, sedan inte minst Christian och hans pappa. Konflikterna reflekterar på hämnd på olika sätt, hur hämnd kan påverka din tillvaro, hur hämnd kan vara risk för stora olyckor. Filmen är fantastisk på det sätt hur man får se Christian bli denna allt mer våldsamma psykopat. Hur han tänker och varför, oerhört bra skådespelare.
Mikael Persbrandt som spelar Elias pappa är oerhört bra, den som säger att Persbrandt är dålig skådespelare har helt klart inte sett Hämnden. Regin är fantastisk, klippningen extravagant och fotot är starkt.

Jag kan verkligen förstå varför filmen fick Oscar för bästa utländska film, nu har jag inte sett de andra filmerna men jag kände verkligen "detta är en Oscars-vinnare".
Musiken i filmen är väl lagom mycket att säga att den är bra, men det behöver inte utesluta hur perfekt det passar bildberättandet. Riktigt bra film om man kortfattar det hela, ett måste ses, helt klart.


Kommentarer
Postat av: Fiffi

Skriver under på vartenda ord :)

2011-03-08 @ 12:42:30
URL: http://fiffisfilmtajm.blogspot.com
Postat av: Jessie

Jag orkade inte ens se färdigt på den! Så fruktansvärd seg,Men skådisarna spelad jättebra!

2011-03-08 @ 23:38:43
URL: http://jessy80.blogg.se/
Postat av: Joackim

Fiffi: Ja, fantastisk film



Jessie: Se den igen.

2011-03-09 @ 00:32:33
URL: http://filmiformavtext.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0