Friday the 13th (1980) USA


80-talet = Slasher horror som inte visar någon som helst respekt i varken berättarteknik eller nya historier.
Allt var desamma, det hela började i princip med Halloween. En man som går runt och styckar ungdomar på en speciell plats. Sedan kom Mrs. Voorhees, sedan Jason Voorhees, sedan Freddie Kreuger och så fortsätter det. 300 uppföljare som går ut på exakt samma sak. Men ändå finns det där, underhållningen.
Dessa filmer visar att trots taskigt manus, taskiga skådespelare, taskig musik och helt värdelöst filmiskt att en film kan vara väldigt underhållande.

Men hur ska man betygsätta en film som handlar om ungdomar som ska vara ledare på ett sommarläger för barn varav varenda en av dessa 20-åringar blir spetsade av en arg gammal tant innan sommarlägret ens öppnat.
Hur tänker man då man ser en tös ser en yxa höjas, stannar till, skriker ett tag för att välkomna yxan i nyllet?
Det är svårt, mycket svårt faktiskt. Jag känner inte Fredagen den 13:e utan Jasons närvaro, trots att denna kom först, det är som Halloween 3, där Mike Myers inte är delaktig, vem vill se det?

Men man får väl tänka så att denna var först, det är såhär det egentligen skulle vara, men om nu inte film nr. 2, 3, 7000 inte kommit ut så hade ju inte denna haft samma kultstatus som den har. Ne, dålig skit, om ni frågar mig.


Kommentarer
Postat av: filmitch

Ja den är inte lika bra som tvåan men den duger gott som teenslasher f.ö en riktigt trevlig subgenre inom skräckfilmsvärlden.

2011-03-23 @ 23:19:10
URL: http://filmitch.wordpress.com/
Postat av: Sofia

Nu tycker jag allt att du var lite väl tjurig, den här är ju riktigt charmig med alla sina klassiskt stereotypa karaktärer och scener :)

2011-04-17 @ 11:21:37
URL: http://bilderord.wordpress.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0