Inception (USA) 2010


Inception, Inception, Inception... Vad i hela friden ska man skriva om den?
Jag menar, det är mycket, väldigt mycket. Men till att börja med så kan vi ju tala vad filmen handlar om.

Dom Cobb är en skicklig tjuv, han är den bästa i konsten att tränga sig in och stjäla andras undermedvetna hemligheter i drömtillstånd. Cobbs särskillda förmåga har fått honom till en eftertraktad spelare i denna förädiska värld av industrispionage, men på detta vis har han förlorat de han älskat mest. Men han får ett förslag, om han gör ett sista uppdrag, vilket är att åstadkomma det omöjliga... Starten. Cobb och hans specialteam får uppdraget att inte bara själa en idé, utan att plantera en. Om de lyckas så blir det det perfekta brottet och Cobb får sitt liv tillbaka. Men ingen noggrann planering eller expertis kan förbereda laget för farlig fiende, som tycks förutsäga varje steg dem gör och tar, detta är en fiende som bara Cobb kunde ha sett komma.

Filmen låter så mycket mer komplicerad än vad den faktiskt är, eller, om man blir ett med filmen så finns det ingenting som får en att tvivla att detta är en logisk film, eller, inte logisk men man fattar vad som händer om ni förstår vad jag menar. Det är väl lite av den typ av film som man egentligen tycker är överskattad men ändå bara älskar för dess brutalt fantastiska special effekter, dess magiska klippning och Leonardo DeCaprios närvaro. Christopher Nolan satsar som vanligt stort och pampigt och har ännu en gång kompositören Hans Zimmer med sig på soundtracket (inte Zimmers bästa men helt okej).
Allt det tekniska är helt fantastiskt, mestadels just det som lyfter filmen till en sån stor favorit. Men även under filmens lopp finner man själva historien allt mer intressantare och mer spännande.

Med rullande gator, snurrande broar, springandes runt i kvadrat och slow-motion gör filmen till den filmen folk velat se i 3D, men jag som inte alls är förtjust i denna nya 3D-trenden där allt blir till 3D säger jag, som Paul McCartney, Let it be. Det är en fröjd för ögat redan nu så det behövs inte.
I övrigt så finner vi en del bra aktörer och aktriser i denna film såsom Joseph Gordon-Lewitt, Ellen Page och Cillian Murphy.

Detta är väl ganska mycket vad jag kan säga om den...
Men se den, den är dock inte till för alla.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0