Garden State (2004) USA


Andrew är en ung skådespelare som är igenkänd från en TV-film där han spelade efterbliven rugby-spelare.
Han kämpar ute i Los Angeles likt alla andra invånare i staden för att överleva. Han bor i ett mycket sterilt och vitt rum och tar sju olika former av medicinering, vilket hans fader (som även är hans psykolog) har skrivit ut.
En dag ringer fadern och berättar att Andrews moder har avlidit genom drunkning.
Andrew återvänder till sin hemstad, vilket är New Jersey för att ta ett sista farväl till sin moder på hennes begravning.
Under hans visit i New Jersey träffar han på Sam på en liten privatklinik (Andrew får migrän, förmodligen på grund av mycket Lithium och Zoloft), Sam är en spontan och sprallig tjej med en enormt charmerande karaktär.
Det Andrew inte ännu vet är att han lär hitta sidor i sig själv han aldrig funnit.

Jag tror det som faktiskt filmen det största upplyftet är Natalie Portman som Sam, hon tar verkligen fram den där charmen som bara Portman kan få fram. Hon gör inte bara en oerhört bra roll, hon gör en sådan gott framträdande att hon egentligen borde fått en Oscar-nominering (Vilket Cate Blanchett vann för sin prestation i "The Aviator")...

I övrigt så är filmen en förbannat bra Indiefilm, vilket Gary Gilbert trodde på och betalade 2.5 miljoner dollar från egen ficka (vilket var ett smart drag, eftersom filmen sedan köptes upp utav Miramax och Fox Searchlight för hela 5 miljoner dollar). Det är just detta som är så spännande med Indiefilmer, man vet aldrig hur det kommer sluta förrän färdig produkt, det är spännande man får egentligen mer utav det, när producenten och regissören (Zach Braff himself B.T.W) gör filmen med hjärta. Man märker det redan när Zach Braff är både regissör och huvudrollsinnehavaren. Eftersom filmen är delar ur Zachs egna liv så är det ännu mer intressant på vilket sätt han bär fram det.

Filmen har väl egentligen inget budskap man måste hänga i julgranen men den har story som har en oerhört bra början, ett grymt bra mitt och en fantastisk avrundning.
Vi fick följa Andrews korta besök i New Jersey, när han möter upp sina gamla kompisar.
Nej, jag gillar denna filmen riktigt mycket, bra manus, sköna karaktärer, bra agerande, bra regi och ofattbart snygg... me like.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0